Little Tour to AZERBAIJAN

Yazar: Behram Mammadov
Editör: Gizem Köroğlu

Dear Friends,

Be ready to be brainstormed. Today I will tell you little secrets and information about the lands of fire -Azerbaijan. Yeah, I understand that there is the question in your brain which says: “Why exclusively Land of Fire? What is the point of people calling that country Land of Fire?”. Azerbaijan is called Land of Fire since the ancient times, because it was the holy place for the people who worshipped to fire. Also, due to national reserves such as gas, Azerbaijan had and has the places where the fire is burnt from the ground itself. It is gorgeous, right?

When the point comes to geographical location of Azerbaijan, Caucasus mountains are located at west, mountains are followed by the coasts of Caspian Sea. Did you know that Azerbaijan has 9 of 11 climate types in the borders, which means country has diverse culture from every nation. One of the most wanted leopard types is living the Talish mountains which was filmed by National Geography Studios with the help of the government. Thanks to its geographical place, I can say that Azerbaijan has one of the most delicious and varied cuisine in the world. Countless types of rice, chicken, meat, kebabs, salads and pasta will make you gain a little bit fat. Do not forget to try “Lavangi”-the chicken that is roasted with special sauce and nuts in tandir.

First government on the lands of Azerbaijan was Manna which is believed to be built in the 10th century Before Christ. After that, Azerbaijan was the home for many governments and empires which were called Alban, Atropatena, Safavid dynasty and so many to count. Because of its geopolitically strategical place between Asia and Europe, its modernity and elegancy over Caucasus region Azerbaijan was the target for many foreign states such as Soviets. However, before USSR, the Azerbaijani people created the first democratic country in the Muslim East in 1918. This government was the one which gave to the right to elect and be elected to woman before many European countries including England and France. That solely explains the importance given to woman in Azerbaijan. First female composer in the Muslim East, Shafiga Akhundova, was also from Azerbaijan. First woman pilot in Soviets was also Azerbaijani. Furthermore, the first opera in the Muslim East was composed by Uzeyir Hajizade, which was called “Leyli and Majnun”. All of the given above is just a little part of the culture, national heritage and the value given to women which resembles Azerbaijan. I hope my article helped you to gain some information about my beloved country. 

Goodbye.

———————————————————————————————————————–

Sevgili Arkadaşlar,

Beyin fırtınası yaşamaya hazır olun. Bugün sizlere Ateşler Ülkesi-Azerbaycan hakkında küçük sırlar ve bilgiler vereceğim. Evet, anlıyorum ki, hemen beyninizin bir köşesinde oluşan fikir “Neden özellikle Ateşler Ülkesi? İnsanların bu ülkeyi sürekli Ateşler Ülkesi olarak adlandırmasında dayandığı nokta nedir?” gibi sorularla beyninizi kurcalıyordur. Azerbaycan eski zamanlardan beri ateşperestler(ateşe tapan insanlar) tarafından kutsal toprak sayıldığından dolayı Ateşler Ülkesi olarak anılmaktadır. Ayrıca, doğal gaz gibi kaynaklarından dolayı Azerbaycan kendiliğinden alevlenen topraklara sahip ve sahipti. Muhteşem, değil mi?

Biraz da Azerbaycan’ın coğrafi konumundan bahsetmek gerekirse, batıdan Kafkas dağları Hazar Deniz’inin sahilleri tarafından takip edilmektedir. Azerbaycan’ın sınırları içinde 11 iklim türünden 9 tanesinin bulunduğundan dolayı her kültürden medeniyete sahip olduğunu biliyor muydunuz? Dünya’nın en çok istenen leoparlarından biri Azerbaycan’da yaşıyor ve geçtiğimiz yıllarda “National Geographics Studios” tarafından devlet yardımıyla görüntülendi. Bulunduğu coğrafi konum yüzünden Azerbaycan’ın dünyadaki en lezzetli ve çeşitli mutfağına sahip olduğunu söyleyebilirim. Saysız pilav, tavuk, et, kebap, salata ve hamur işi türleri size biraz kilo aldırabilir. Bir gün seyahet ederseniz “Levengi” olarak bilinen-özel sos ve cevizle birlikte kızartılan tavuğu denemeden gelmeyin.

Azerbaycan topraklarında yaşamış ilk devlet olarak bilinen Manna anıtları, MÖ 10. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Manna’dan sonra, Azerbaycan; Albanya, Atropatena ve Safevi gibi bir çok devlete sahip oldu. Jeopolitik bakımdan stratejik bir konumda yerleşen Azerbaycan, bu sebepten dolayı Sovyetler ve Osmanlı gibi bir çok imparatorluğun hedefi haline gelmiştir. Ancak, Sovyetlerden önce Azerbaycan halkı, Rus Çarlığının çökmesiyle birlikte Müslüman Doğusunda ilk demokratik cumhuriyeti kurdu. Bu cumhuriyet o cumhuriyetti ki, İngiltere, ABD ve Fransa gibi bir çok Avrupa ve Batı ülkelerinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıdı. Sadece bu Azerbaycan’da kadına verilen değeri açıklamaktadır. Müslüman Doğusunda ilk kadın bestekar Şafiga Ahundova da Azerbaycanlıydı. Aynı zamanda, Müslüman Doğusunda ilk opera “Leyli ve Mecnun”  Azeri bestekar Üzeyir Hacıbeyov tarafından bestelendi. Yukarıda sayılanlar Azerbaycan kültürü, milli medeniyeti ve kadına verilen değeri örnekleyecek büyük bir bütünün küçük bır kısmıydı. Umarım bu yazım size sevdiğim ülkem hakkında küçük bir fikir kazandırmakta yardımcı olmuştur. 

Hoşça kalın.